Klimaatadaptatie. Een woord dat steeds vaker gebruikt wordt en waarvan de noodzaak de afgelopen maanden bij steeds meer mensen duidelijk is geworden. Want wie heeft het niet voorbij zien komen: wateroverlast, overbelaste riolen en hittegolven. Het veranderende klimaat vraagt om een nieuwe vorm van gebiedsontwikkeling. Met adaptatie wordt verbuiging of aanpassing bedoeld. Anders dan klimaatmitigatie, dat zich richt op het verminderen van de klimaatverandering, richt klimaatadaptatie zich op het aanpassen aan de effecten van het toekomstig klimaat. De aanpassingen die in het verleden gedaan zijn om de veiligheid van ons land te waarborgen, blijken niet voldoende voor de toekomst. Ze zijn gemaakt zijn op het klimaat van het verleden en kunnen de uitschieters van de toekomst niet aan.
Wat wordt daarmee bereikt?
Het doel van klimaatadaptatie is, los van het waarborgen van toekomstige leefbaarheid en veiligheid, om op de lange termijn (kosten-) effectief te werken. Dit wordt bereikt door de klimaatveranderingen voor een bepaald gebied in kaart te brengen, toekomstige problemen te identificeren en de impact hiervan te analyseren. De planningshorizon bij het integreren van klimaatadaptatieve maatregelen in een project is groot, waarbij 100 jaar volgens Hofstrategie een redelijke norm is. Mogelijk klinkt dat overdreven, toch is dat de realiteit.
Integraal berekenen en andere baten leren waarderen
Hofstrategie is voorstander van een nieuwe vorm van gebiedsontwikkeling, waarbij voorbij wordt gegaan aan de standaard grondexploitatie (GREX), zoals die nu gebruikt wordt bij gemeentes in Nederland en waarbij de beheerfase en de maatschappelijke baten helaas nog regelmatig buiten beschouwing blijven. Een integrale berekening en benadering van een project is nodig om de voordelen van klimaatadaptatie in kaart te kunnen brengen. Deze komen namelijk pas later in de gebruiksfase naar voren (vandaar die lange planningshorizon) en voor een groot deel in de vorm van maatschappelijke baten.
Beter verkoopbare woningen
En een leuk bijkomend voordeel: klimaatadaptatie gaat vrijwel altijd samen met water en groen. En dat betekent een hogere restwaarde voor de woningen. De ligging van een perceel ten opzichte van groen- en waterareaal bepaalt in sterke mate de waardestijging van die woningen ten opzichte van woningen in een ‘normale’ verharde wijk. Deze waardestijging kan zelfs oplopen tot 12% per woning.
Voorbeeld van klimaatadaptatie
Een wijk, ontwikkeld vanuit gebruiksperspectief, is een fijne wijk om te wonen en te (ver-) blijven, ook bij onweer en storm, of tijdens een hittegolf. Daarom is klimaatadaptatie belangrijk en is de integratie van klimaatadaptatie in een ontwikkeling voordelig. En dat maakt dat het een goede zaak is dat er in toenemende mate partijen opstaan die het voortouw durven nemen. Hofstrategie ondersteunt daar graag bij. Meer hierover is te lezen op deze pagina, een persoonlijk gesprek is ook altijd mogelijk.
Wil je een mooi voorbeeld van klimaatadaptatie zien? Bekijk dan deze video.