Sinds juni 2017 werk ik als Regionaal Projectleider in de Hoeksche Waard aan de oplossing van een toekomstig probleem: een sterk bovengemiddelde vergrijzing en een woningvoorraad die daar niet geschikt voor is. De Regionaal Regisseur Wonen heeft dit toekomstige probleem op tijd geïdentificeerd en het onderwerp ruimschoots in de Regionale Woonvisie laten terugkomen. Met de boodschap: we moeten nú actie ondernemen om de regio vitaal en leefbaar te kunnen houden. De regio neemt hiermee op voorbeeld stellende wijze verantwoordelijkheid voor de toekomst.
Toekomstige bevolkingssamenstelling in kaart brengen
Als eerste stap is onderzoek gedaan naar de toekomstige bevolkingscijfers in de Hoeksche Waard. De komende jaren zal het aandeel 75+ huishoudens op het eiland verdubbelen. Deze vergrijzing neemt dusdanig toe, dat in 2035 ruim 60% van de huishouden een 55+huishoudens zal zijn. Dat zijn schokkende cijfers en daar is de woningvoorraad niet geschikt voor. Door deze mismatch tussen de toekomstige bevolking en de woningvoorraad is onmiddellijke actie gewenst en gelukkig ook genomen.
Dubbele opgave
Enerzijds zetten de 5 gemeenten in de Hoeksche Waard in op nieuwbouw: de nieuw te bouwen woningvoorraad zal gekenmerkt worden door ‘aanpasbare bouw’. Dat houdt in dat deze woningen geschikt zijn voor zowel gezinnen als seniorenhuishoudens, zij het met relatief eenvoudige aanpassingen. Enkel inzetten op het aandeel nieuw te bouwen woningen is niet voldoende om de toekomstige bevolking geschikt te kunnen huisvesten. Daarom zullen ook bestaande woningen aangepast moeten worden.
Veranderd Rijksbeleid
Dat past ook bij het Rijksbeleid dat enkele jaren geleden is ingezet: er wordt verwacht dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Van verhuizing naar een verpleeghuis is niet zomaar meer sprake. Er wordt vanuit het Rijk sterk ingezet op zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ondersteund met professionele thuis- en mantelzorg. Op zich is het voor veel mensen fijn om in hun eigen vertrouwde omgeving oud te worden. Mits de woning geschikt is. Als mensen in een ongeschikte woning oud worden, gaat de kwaliteit van leven er sterk op achteruit.
Op tijd actie ondernemen
Naast een verantwoorde nieuwbouwopgave die past bij de demografische ontwikkelingen in de Hoeksche Waard zetten de 5 gemeenten daarom in op een grotere bekendheid van het Rijksbeleid onder de bevolking. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun woning, maar zijn daarvan niet altijd op de hoogte. Vooral de doelgroep die hun eigen ouders goed verzorgd heeft zien worden, verwachten vaak dat ook zij van deze voorzieningen gebruik zullen kunnen maken. Hierdoor beseffen mensen vaak niet dat ze op tijd actie moeten ondernemen om hun eigen leefsituatie optimaal te onderhouden.
Wat kun je als gemeente doen?
Voor de Hoeksche Waard heb ik namens de vijf gemeenten in de regio bewustwordingscampagne ‘Lang Leve Thuis’ opgezet. Die campagne blijft bovenstaande boodschap gedurende enkele jaren herhalen, hopende zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dat wordt gedaan via verschillende media, zoals artikelen in huis-aan-huisbladen, een informerende website (www.langlevethuis.info), nieuwsbrieven en een Facebookpagina: Lang Leve Thuis in de Hoeksche Waard. Op de website kan ook een folder gedownload worden of kunnen mensen een korte kennistest doen om hun kennis over levensloopbestendig wonen te testen.
Ondersteunen bij de eerste stappen
Naast dat Lang Leve Thuis de boodschap zo breed mogelijk verspreidt, wordt bewoners in de Hoeksche Waard ook ondersteuning aangeboden bij de eerste stappen. Daarom zijn een aantal vrijwilligers geworven en opgeleid tot woonadviseur. Deze adviseurs komen gratis bij mensen thuis om advies te geven over hoe hun woning levensloopbestendig kan worden gemaakt. Dit adviesgesprek noemen we een woningscan. De woonadviseur loopt samen met de bewoners de woning door en geeft heel concreet aan wat er aangepast zou kunnen worden. Een advies kan ook zijn om juist niets te doen, bijvoorbeeld als de woning niet levensloopbestendig te maken is. Investeren in het aanpassen van de woning is dan zonde, omdat de bewoners toch ooit zouden moeten verhuizen naar een andere (levensloopbestendige) woning. Een woningscan is overigens geheel vrijblijvend. Het enige wat Lang Leve Thuis met de woningscan wil bereiken, is dat mensen hun vragen aan de woonadviseurs kunnen stellen en zich daardoor beter kunnen voorbereiden op het ouder worden.
Meer informatie
Heeft jouw gemeente ook te maken met een sterke vergrijzing? Ik kan je van harte adviseren een voorbeeld te nemen aan de Hoeksche Waard en de toekomstige problemen die hieraan gerelateerd zijn tijdig te onderkennen. Bekijk hier enkele campagnemiddelen van Lang Leve Thuis: de Facebookpagina en de website.
Wil je meer informatie over hoe je zo’n project kunt aanpakken? Lees hier meer over mijn onderneming of neem contact met me op via nanke@hofstrategie of 06 – 8206 6570.