Regionale samenwerking op de woonzorgopgave.
Vanuit mijn werk als expert wonen & zorg begeleid ik gemeenten en woonregio’s bij vraagstukken over wonen, welzijn en zorg. Dat doe ik vanuit mijn perspectief als volkshuisvester. Daarbij merk ik dat regio’s soms aanlopen tegen de regionale samenwerking: hoe beginnen we? Hoe verloopt besluitvorming? Wie bepaalt wat? Hoe zorgen we voor scherpte in gezamenlijke doelstellingen? Wat wordt de taakverdeling? En ook vaak: wie gaat het betalen?
Voor een traject in de Metropoolregio Eindhoven schreven Laura Seckel, Laura Vierveijzer en ik een stappenplan voor de 21 gemeenten om een eerste stap in de samenwerking te zetten.
Ons advies: doe dat voor alle aandachtsgroepen, in samenhang met de reguliere woningzoekenden. En vergeet ‘welzijn’ niet in je doelstellingen, want dat is waar je het uiteindelijk voor doet.
Neem je die reguliere doelgroepen niet mee, dan verschuif je enkel de verdringing op de woningmarkt van de ene, naar de andere groep mensen. Bovendien: het programma #Eenthuisvooriedereen van Hugo de Jonge spreekt de ambitie uit dat elke gemeente in Nederland eind 2023 een brede woonzorgvisie heeft. Dus kan je het maar beter ineens goed doen.
We anonimiseerden ons advies aan de MRE: Regionale samenwerking op de woonzorgopgave.
Zo is het ook voor andere gemeenten en woonregio’s bruikbaar. Als de je 12 stappen uit het plan volgt, heb je ruim op tijd je zaken goed op orde. Voor alle inwoners van jouw gemeente, met integrale doelstellingen op het vlak van wonen, welzijn en zorg.
We hebben nog veel meer adviezen voor je.
Heb jij een vraagstuk waar je in vastloopt, of wil je gewoon eens sparren? Mail naar wonenzorg@rvo.nl, dan sturen zij jouw vraag door naar de expert uit ons team die hem het beste kan beantwoorden.
#woonzorgvisie
SKW, SVn, ANWB Automaatje, Mijke Aarnoudse, Ilja van Holsteijn, VeiligheidNL, Pharos | Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Voedingscentrum, RIVM Gezond Leven, Trimbos-instituut